Nieuwkoopse Plassen

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter alle geheimen van het moeras. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Kom varen, ontdekken en genieten van deze verborgen parel in het Groene Hart van Nederland.

Welkom op de Nieuwkoopse Plassen

Vooral rustzoekende vaartuigbezitters die houden van natuurtochten komen hier ruim aan hun trekken. Dit van oorsprong afgeveende gebied heeft een rijke flora en fauna. Naast de plassen wordt dit watergebied gekenmerkt door een kronkelend ongerept veenstroompje de Meije. Een prachtig gebied dat als één van de vele vaarroutes  goed bevaarbaar is voor sloepen. De Noord- en Zuideinderplas zijn onderling verbonden met een route die achter Nieuwkoop langs loopt. De vele lintdorpen met oorspronkelijke bebouwing vormen mooie dorpsgezichten van de karakteristieke Hollandse dorpswaterfronten. In deze dorpen vind je voldoende gezellige cafés, restaurants en winkels. Waar de streekproducten je dit stuk Holland letterlijk laten proeven. Toegang tot de Nieuwkoopse Plassen gaat aan de noordkant via de Slikkendammersluis en aan de zuidkant via de Ziendesluis. Voor varen in dit gebied met een sloep, motorboot – zelfs elektrisch aangedreven – heb je wel een vaarvergunning nodig. In Nieuwkoop krijg je het gevoel dat Holland nog met rust wordt gelaten. Welkom op de Nieuwkoopse Plassen.

Plaatsen in het achterland;

Nieuwkoop, Noorden, Woerdense Verlaat, Woerden, Alphen aan den Rijn,  Bodegraven.

Bezoek hier deze interessante website over Nieuwkoop 

Activiteiten

{alt_text}

Er is altijd iets te doen op en rondom de Nieuwkoopse plassen. Een rondvaart, boerengolf, smederijmuseum of alles weten over de polder? Ontdek het hier!

Bekijk de activiteiten

Truffels maken

{alt_text}

Zodra de deur van de Chocolaterie open gaat, komt de geur van gesmolten chocolade u al tegemoet. De chocolatier laat u eerst kennis maken met de specifieke eigenschappen van chocolade.

Meer informatie

Ga mee met de boswachter van Natuurmonumenten

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter de geheimen van het moeras. Vanuit een klein slootje vaar je zo de open plas op. Je kunt dit pareltje in het Groene Hart ook wandelend ontdekken. Van ruige paden door weilanden tot de sprookjesachtige Lusthof De Haeck. Ontdek de verborgen schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen.

Het hele jaar door varen de natuurgidsen  over de Nieuwkoopse Plassen. Stap aan boord en ontdek de geheimen van de boswachter. Het hele jaar door zijn er activit​eiten voor jong en oud. Let op de verschillende startplaatsen en vertrektijden. Natuurlijk kunt u zelf ook een bootje huren of gaan wandelen of fietsen. De routes zijn overal duidelijk aangegeven.

 

Meer informatie

Wandel- en kanoroute Pimmetjespad

{alt_text}

Een stukje varen en dan wandelen met het hele gezin op het eilandje de Geitenkamp, midden op de Nieuwkoopse Plassen.

Tijdens de vaartocht geniet je van het weidse uitzicht en op het eiland valt heel wat te beleven: bekijk de torens van Nieuwkoop en spot de bruine kiekendief vanuit een kijkhut. (wandelen: 1 km, kanoën: 3 km)

Bekijk de route

Kijk en geniet!

{alt_text}

"Een oase in het Groene Hart van Nederland, vol met vogels." zegt Sanddesert op Youtube. Deze film is gemaakt op een bootexcursie op de plassen.