Welkom op het Braassemermeer

Dit gebied is van vele markten thuis en  staat bol van activiteiten. De vele dorpen zoals Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering  en Ter Aar kenmerken zich door de intensieve land- en tuinbouw. De veen- en kleipolders vormen al meer dan 100 jaar een uitstekende voedingsbodem voor de vroegere groenteteelt en later snijbloemencultuur. Achter de zelf bedienbare sluis in Roelofarendsveen ligt een karakteristiek tuinbouwgebied tussen de poelen en sloten van de Veenderpolder. Met sloep of kano waan je je een in een stuk Hollandse tuinbouwhistorie. Het gebied kent een groot aantal zelfkazende boeren, wonend en werkend in een poldersilhouet dat wordt gekenmerkt door de talrijke molens. Naast land- en tuinbouw bracht het water hier ook een mooie sportcultuur voort. De zeilvereniging aan de Braassemermeer heeft vele grote namen in de zeilsport voortgebracht. De Braassemermeer vormt met zijn omliggende wateren zoals: Wijde Aa, Langeraarse plassen en  Zegerplas, een echte uitvalsbasis in het Hollandse Plassengebied. Dit netwerk voerde de vroegere handelsvaart vanuit de dorpen naar de grote steden. Plaatsen waar nu de recreant een breed scala aan activiteiten kan vinden. De bewoners en ondernemers houden van een feestje op zijn tijd. Zo kent het gebied een grote diversiteit aan restaurants en cafés. Ook heeft het gebied samen met de Kagerplassen een rijk programma van feesten op de grens van water en land.

De polders tussen Kaag en Braassem

{alt_text}

Verhaal van ontginning en haar ontginners.

Wie in het land van Kaag en Braassen rondkijkt, merkt dat het land bestaat uit polders die beschermd worden door honderden kilometers dijken. Het water klotst tegen de rand en aan de andere kant ligt metersdiep pas het land.

Over de ontginning

Boergondelen, een culinair vaaravondtuur

{alt_text}

Voor liefhebbers van lekker eten, varen tussen de weilanden en een beetje avontuur. Ideaal om uw gasten het gebied te laten zien en proeven, maar ook leuk voor een bedrijfsuitje of gewoon een gezellige dag weg met vrienden.

Reserveer

Toeristisch overstappunten

{alt_text}

Gratis parkeren, passantensteiger en trailerhelling in Rijnsaterwoude.

Parkeer, laat de boot te water en vertrek. Deze twee toeristische overstappunten bieden gratis parkeergelegenheid, passantensteigers en een boothelling. Daarnaast kun je er heerlijk eten bij de naastgelegen restaurants, Restaurant de Dyck en de Watersportvereniging Braassemermeer. 

Parkeer, meer aan of af

Vaar de Tulpenroute

{alt_text}

Een vaartocht vol verhalen over de oer-Hollandse Veender- en Lijkerpolder in Roelofarendsveen. Hier worden honderden miljoenen tulpen gebroeid. Vaar deze polder binnen en laat u meevoeren in het interessante verhaal van de tulpen en hun bijzondere band met deze polder. 

De vaarroute

Ontmoet de Molenaar

{alt_text}

Neem een kijkje en kom achter het verhaal van de Kagermolen.

Jan Verhaar, molenaar van de Kagermolen stelt zijn wipmolen regelmatig open voor kleine gezelschappen. Hij vertelt je hoe de molen werkt, hoe de waterhuishouding in de polder werkt en hoe de molen de polder droog maalt.

Lees meer

Kanoroute Braasemermeer en Kagerplassen

{alt_text}

Vaar met je kano langs afwisselende oeverlandschappen van de Braassemermeer en Kagerplassen. Ontdek het molenrijkste gebied van Nederland. Met uw kano ontdekt u nog stiltegebieden die niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd vaarverkeer. Een mooie aanvulling op deze route is de kano- en sloepenroute door de polder van Roelofarendsveen.

Download de route