Welkom op de Kagerplassen

Land van poelen tussen polders, kust en stad. Dit land verbindt de oude akkerbouwpolders, de bollenstreek en Leiden. In de directe omgeving kom je deze drie cultuurhistorische werelden tegen in vele vormen zoals: de musea, bijzondere routes maar ook de verkoop van streekproducten en bijvoorbeeld de rondwandeling op Kaag eiland. Stuk voor stuk worden deze werelden ontsloten via een bont netwerk van vele soorten vaarwegen, door de polder en grachten in de stad helemaal tot aan de kust. Van grote vaarwegen tot in de kleine slootjes kom je heel diep in het gebied. De Kagerplassen liggen samen met de Braassemermeer in het gebied met de meeste molens en zelfkazende boeren van Holland. Bijzonder is Kaag eiland. Een wereld op zich. Met de grote jachtbouwer van Lent maar ook de fraai gerestaureerde pittoreske bebouwing, karakteriseert het eiland het sterke contrast tussen de vele landschappen in dit gebied. 

Rondje Kagerplassen

{alt_text}

Voor de jaarlijkse zeilwedstrijden op de Kagerplassen om de Zoetwaterbokaal van de Katwijkse Watersportvereniging Skuytevaert hadden zich twintig teams aangemeld...

Aan wal op Kaageiland, laarzen aan en...

{alt_text}

Leg aan bij de passantenstijgers aan de ringvaartzijde van Kaageiland en loop over de Julianalaan naar Bezinningscentrum de Stal. Hier start het gratis te bewandelen Laarzenpad. Het pad met bewegwijzering loopt dwars door het poldergebied op Kaageiland. Het dragen van laarzen daarbij is, zoals de naam al verraadt, geen overbodige luxe.

Het laarzenpad